Skip to main content

Digitalno obrazovanje s kulturnom baštinom


Europeana

Dobro došli na reprizu MOOC-a 'Digitalno obrazovanje s kulturnom baštinom'

On this page

Kulturna baština ima ključnu ulogu u obrazovanju. Dok se jezici, nastavni planovi i programi mogu mijenjati diljem svijeta, naraštaji dijele izazovnu potrebu da se pogleda u prošlost kako bi se razumjela sadašnjost i to je univerzalno.

S ciljem povećanja digitalnih kulturnih podataka kao pouzdanog primarnog izvora – ključnog u ovoj eri dezinformacija – za provedbu inovativnih pedagogija, reprizom MOOC-a “Digitalno obrazovanje s kulturnom baštinom” na Europeani potiče se nastavnike i edukatore da koriste digitalne tehnologije, neophodne za razvoj učeničkih ključnih kompetencija cjeloživotnog učenja. U ovom internetskom tečaju istražit će se obrazovni potencijal digitalne kulturne baštine, poboljšavajući razumijevanje nastavnika’ i edukatora’ kako bi ga mogli učinkovito integrirati u svoju nastavu i prakse, bez obzira na predmet koji poučavaju. Konačni je cilj osmisliti privlačan sadržaj i sadržaj dubokog učenja za učenike, posjetitelje muzeja ili osobe koje cjeloživotno uče kako bi ih se pripremilo da postanu aktivni i odgovorni građani s ključnim kompetencijama za napredovanje u životu.

U ovom MOOC-u koristi se Europeanina digitalizirana zbirka kulturne baštine i sadržaji s bloga Teaching with Europeana, gdje će sudionici pronaći resurse u više oblika (kao što su slike, videozapisi, tekstovi, 3D) na više jezika, različite alate kao što su Transcribathon i Historiana te druge materijale spremne za uporabu koje lako mogu integrirati u svoje obrazovne aktivnosti. Uz to, tečajem će se predstaviti predložak scenarija učenja i sudionike će se usmjeriti da ga koriste i izrade vlastiti. Da bi se pomoglo sudionicima, tečaj nudi izbor videozapisa s pouzdanim scenarijima učenja koje su osmislili edukatori iz različitih država.

Uz to, na ovom će se tečaju potaknuti primjena inovativnih pedagoških pristupa i olakšati otvoreno obrazovanje i hibridni prostori za obrazovanje povezivanjem muzeja, knjižnica te drugih kulturnih ustanova sa školama kroz obrazovne aktivnosti temeljene na dobrima kulturne baštine.

Tečaj možete pratiti vlastitim tempom. Otvorit ćemo jedan modul na početku svakog tjedna, no postoji samo nekoliko rokova na koje trebate obratiti pozornost (one za kvizove i/ili za aktivnosti recenzije).

Pridružite nam se u Facebook group ili podijelite svoja mišljenja na Twitteru koristeći hashtag #DigitalEducationMOOC-HR.

Ciljevi učenja

 • Upoznati sudionike s kulturnim sadržajem Europeane i pomoći im razumjeti kako se može integrirati u njihove obrazovne aktivnosti na mreži i izvan nje.
 • Predstaviti predložak scenarija učenja i usmjeriti sudionike na njegovu uporabu.
 • Poticati primjenu inovativnih pedagoških pristupa pomoću digitalne baštine u području umjetnosti i znanosti.
 • Olakšati iskustvo otvorenog obrazovanja povezivanjem muzeja i škola kroz obrazovne aktivnosti temeljene na resursima Europeane.

Preduvjeti

Učitelji i nastavnici u osnovnom i srednjem obveznom obrazovanju, strukovnom obrazovanju te posebnom obrazovanju bilo kojeg predmeta, muzejski edukatori i bilo koji drugi stručnjak CHI-a (kao što su knjižničari, arhivisti, kustosi i drugi neformalni edukatori) koji žele osmisliti obrazovne aktivnosti pomoću sadržaja Europeane ili vlastitim digitalnim zbirkama i dobrima.

Moduli

 • Modul 1.: Europeana: Transformirajte obrazovanje digitalnom kulturom - otvoren 28.03.2022.
 • Modul 2.: Pretražite i koristite mrežnu stranicu Europeane za vođenje vaše obrazovne aktivnosti - otvoren 04.04.2022.
 • Modul 3.: Istražite obrazovne alate i resurse Europeane - otvoren 11.04.2022.
 • Modul 4.: Osmislite scenarije učenja sadržajem i resursima Europeane - otvoren 18.04.2022.
 • Modul 5.: Pristupite lekcijama kulturne baštine - otvoren 25.04.2022.

Certifikacija

Da bi stekli potvrdu o tečaju, polaznici tečaja trebaju položiti sve kvizove, podnijeti vlastiti scenarij učenja Europeane te pregledati tri scenarija učenja drugih sudionika. Krajnji rok za završetak svih aktivnosti je srijeda, 11. svibnja, 23.59 sati po srednjoeuropskom vremenu. Sudjelovanje u kvizovima činit će 5 % od konačne ocjene i nije uvjet za dobivanje potvrde o tečaju. Scenarij učenja, zajedno s recenzijama, činit će 95 % konačne ocjene.

Note to teachers from Croatia: Vaše uspješno sudjelovanje na tečaju European Schoolnet Academy formalno se priznaje kao dio vašega kontinuiranoga profesionalnog razvoja i stručnog usavršavanja. Prema planu tečaja ostvarujete određeni broj sati stručnog usavršavanja koji će vidljivo biti istaknut na potvrdi. Za više informacija obratite se na agencija@azoo.hr.

Osoblje tečaja

Giuseppe Mossuti - koordinator tečaja

Giuseppe Mossuti obnaša dužnost voditelja projekta u Odjelu za znanstveno obrazovanje European Schoolneta (EUN). Upravlja svim aktivnostima projekta Europeana DSI-4 i koordinira ih u ime EUN-a, tj. ambasadorima, MOOC-om, publikacijama itd. Za EUN, također upravlja aktivnostima vezanima uz Make it Open, projekt koji financira EU i koji se provodi u 10 država, a usmjeren je na pokret stvaratelja i otvoreno obrazovanje. Osim što je magistrirao sociologiju i društveno istraživanje, Giuseppe je licencirani novinar i autor i sudjelovao je u publikacijama za novine, časopise i javne ustanove. Govori četiri jezika: engleski, francuski, talijanski i španjolski.

Elisavet Vlachou - koordinatorica tečaja

Elisavet Vlachou radi kao voditeljica projekata i pedagoginja u Odjelu za znanost i obrazovanje Europske školske mreže (engl. European Schoolnet, EUN). Elisavet sudjeluje u aktivnostima projekta Europeana DSI-4, odnosno, koordinira zadatke ambasadora, moderira MOOC-ove, bavi se publikacijama itd. Uključena je i u projekte Make it Open i ARETE. Završila je preddiplomski studij osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja te diplomski studij obrazovnih znanosti. Radi kao nastavnica u osnovnoj školi, a ima iskustva i u stručnom usavršavanju nastavnika.

Ivana Štiglec - moderatorica tečajeva

Ivana je profesorica engleskog i njemačkog jezika u I.gimnaziji u Osijeku. Ambasadorica je projekta Europeana DSI-4 za Hrvatsku i koordinira korisničku skupinu hrvatskih nastavnika. Proteklih je godina moderirala internetske tečajeve “Europeana u vašoj učionici: izgradnja kompetencija 21. stoljeća s digitalnom kulturnom baštinom” i “Digitalno obrazovanje s kulturnom baštinom”. Uz to, aktivno je uključena u nekoliko međunarodnih projekata i trenutačno koordinira četiri projekta u okviru programa Erasmus.

Izvan tečaja

Europeana, platforma s milijunima predmeta kulturne baštine iz tisuća institucija diljem Europe i šire, pruža višejezični visokokvalitetni sadržaj kojem nastavnici i učenici mogu slobodno pristupiti za provedbu aktivnosti mješovitog učenja i metodologija usmjerenih na učenike (kao što su učenje temeljeno na problemima (PBL) ili istraživački usmjerena nastava (IBSE)).

Tijekom posljednjih godina, na MOOC-ovima Europeane osposobljeno je otprilike 4.000 nastavnika koji su pridonijeli izgradnji otpornosti i vještina učenika za njihovu budućnost.

Odricanje od odgovornosti i autorsko pravo

Ovaj je tečaj izrađen u okviru projekta Europeana DSI-4, koji sufinancira Instrument za povezivanje Europe Europske unije. Sadržaj tečaja izradili su ambasadori projekta Europeana DSI-4, Zaklada Europeana i European Schoolnet. Za tečaj je isključivo odgovoran organizator i ne predstavlja mišljenje Europske komisije (EK) i EK nije odgovoran ni za jedno korištenje informacija ovdje sadržanih. Više informacija o projektu ovdje.

Creative Commons License

Cijeli sadržaj ovog tečaja, ako drugačije nije navedeno, licenciran je pod licencom a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License (Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 4.0 međunarodna licenca)

 1. Course Code

  Culture_HR
 2. Classes Start

 3. Classes End

 4. Estimated Effort

  5 sati (ukupno 25)
Enroll