Skip to main content

Digitaal onderwijs met cultureel erfgoed


Europeana

Welkom bij de MOOC 'Digitaal onderwijs met cultureel erfgoed' 2024

Op deze pagina

Cultureel erfgoed speelt een onmisbare rol in het onderwijs. Talen, leerboeken en leerplannen lopen wereldwijd uiteen, maar de uitdagende noodzaak om het verleden te bekijken om het heden te begrijpen hebben generaties met elkaar gemeen en is universeel.

Met als doel om digitale cultuurgegevens als een vertrouwde primaire bron te versterken en innovatieve pedagogische methoden toe te passen, stelt de MOOC “Digitaal onderwijs met cultureel erfgoed” van Europeana leerkrachten en educatoren in staat nieuwe technologieën te gebruiken. Deze online cursus versterkt hun begrip van het educatieve potentieel van digitaal cultureel erfgoed zodat ze het efficiënt in hun lessen en praktijken kunnen opnemen, ongeacht het vak dat ze geven. Het einddoel is om boeiende en diepgaande inhoud op te zetten voor leerlingen, museumbezoekers of mensen die een leven lang leren om ze voor te bereiden als actieve en verantwoordelijke burgers met kerncompetenties om in het leven te gedijen. Dit jaar heeft de MOOC verbeterd en nieuw materiaal en wordt er ook gefocust op de API's van Europeana door een webinar over het onderwerp en een hele eenheid in een van de modules aan te bieden.

Deze MOOC maakt gebruik van de gedigitaliseerde collectie cultureel erfgoed van Europeana en inhoud uit de blog Teaching with Europeana, waar deelnemers leermiddelen in meerdere formats (zoals afbeeldingen, video's, teksten, 3D) en meerdere talen, diverse hulpmiddelen zoals Transcribathon en Historiana en andere kant-en-klare materialen zullen vinden. Bovendien introduceert de cursus het leerscenario-sjabloon en worden deelnemers begeleid bij het gebruik ervan en het bouwen van hun eigen versie. De cursus biedt een selectie video's met geteste leerscenario's die door educatoren uit verschillende landen opgezet zijn.

Daarnaast stimuleert deze cursus de inzet van innovatieve pedagogische benaderingen en faciliteert open onderwijs en hybride onderwijsomgevingen door musea, bibliotheken en andere cultureel-erfgoedinstellingen met scholen te verbinden via educatieve activiteiten op basis van hulpmiddelen van Europeana.

U kunt de cursus in uw eigen tempo volgen. We zullen aan het begin van elke week één module openen, en er zijn slechts enkele deadlines waar u op moet letten (die voor de quizzen en/of de peer-review-activiteit).

Sluit u aan bij de Facebook-groep of laat ons weten wat u ervan vindt op X (voorheen Twitter) met gebruik van de hashtag #DigitalEducationMOOC.

Leerdoelen

 • Deelnemers bekend maken met Europese culturele inhoud en ze helpen te begrijpen hoe die in hun online en offline educatieve activiteiten geïntegreerd kan worden.
 • Het leerscenario-sjabloon introduceren en deelnemers begeleiden bij het gebruik ervan.
 • De inzet van innovatieve pedagogische benaderingen stimuleren met behulp van digitaal erfgoed op het gebied van kunst en wetenschap.
 • Faciliteren van een open onderwijservaring door musea, bibliotheken en andere cultureel-erfgoedinstellingen met scholen te verbinden via educatieve activiteiten op basis van leermiddelen van Europeana.

Vereisten

Leerkrachten in basis-, middelbaar en post-secundair onderwijs, beroepsonderwijs en -opleiding en speciaal onderwijs van alle vakken, museumeducatoren en andere professionals op het gebied van cultureel erfgoed (zoals bibliotheek- en archiefmedewerkers, curatoren en andere niet-formeel educatoren) die educatieve activiteiten willen opzetten met gebruik van Europeana-inhoud of hun eigen digitale collecties en aanwinsten.

Modules

 • Module 1: Europeana: Het onderwijs transformeren met digitale cultuur - opent op 22/04/2024
 • Module 2: De Europeana-website doorzoeken en gebruiken om uw educatieve activiteit uit te voeren - opent op 29/04/2024
 • Module 3: Leermiddelen en hulpmiddelen van Europeana verkennen - opent op 06/05/2024
 • Module 4: Leerscenario's opzetten met inhoud en hulpmiddelen van Europeana - opent op 13/05/2024
 • Module 5: Lessen over cultureel erfgoed evalueren - opent op 20/05/2024

Certificering

Om een cursuscertificaat te verdienen, moeten cursisten hun eigen Europeana-leerscenario indienen en drie leerscenario's van andere deelnemers beoordelen. De laatste deadline om alle activiteiten te voltooien is woensdag 05 juni, 23:59 CEST.

De deelname aan de quizzen maakt 5% van het eindcijfer uit en is geen vereiste voor het ontvangen van een cursuscertificaat. Het leerscenario, samen met de collegiale beoordelingen, maakt 95% van het eindcijfer uit.

Om te slagen, moet een cijfer van 95% worden gehaald.

Cursusmedewerkers

Elisavet Vlachou - Cursuscoördinator

Elisavet Vlachou werkt als project- en pedagogisch coördinator bij de afdeling wetenschapsonderwijs van European Schoolnet (EUN). Elisavet draagt bij aan de activiteiten van een project voor de uitrol van een gemeenschappelijke Europese dataruimte voor cultureel erfgoed, d.w.z. coördinatie van taken van ambassadeurs, moderatie van de MOOC's, publicaties enz. Ze is ook betrokken bij andere EUN-projecten en -activiteiten. Ze heeft een bachelorsgraad in primair onderwijs en een mastergraad in pedagogische wetenschappen. Ze heeft als basisschoolleerkracht gewerkt en ze heeft ervaring in lerarenopleiding.

Karin Van den Eynde - Cursusmoderator

Karin Van den Eynde is leerkracht wetenschappen en Erasmus+ Coördinator aan Sint Donatus Secundair in Merchtem. Ze heeft een Master in Science in biologie (dierkunde). In haar rol als Erasmus+ coördinator heeft ze verschillende Erasmus+ projecten geleid en behaalde ze accreditaties in Schooleducation en vocational education and training voor de school. Karin was ook pilootleerkracht voor het 3Rs-project van European Schoolnet en diende, samen met haar Belgische collega, als gastspreker op de Pioneer-2-policymaker conference in Utrecht in 2019. Vanaf 2023 is ze Scientix ambassadeur en sinds dit jaar ook de Nederlandstalige Europeana ambassadeur.

Achter de cursus

Europeana, een platform met miljoenen items van cultureel erfgoed uit duizenden instellingen uit heel Europa en daarbuiten, biedt meertalige en hoogwaardige inhoud die educatoren en lerenden gratis kunnen gebruiken om activiteiten van blended leren en leerlinggerichte methoden (zoals PBL of IBSE) uit te voeren.

In de afgelopen jaren zijn met MOOC's van Europeana ongeveer 6.500 educatoren getraind, waardoor is bijgedragen aan het opbouwen van de veerkracht en vaardigheden van leerlingen voor hun toekomst.

Disclaimer en auteursrecht

Deze cursus maakt deel uit van een project voor de uitrol van een gemeenschappelijke Europese dataruimte (DS) voor cultureel erfgoed, gefinancierd door het programma Digitaal Europa van de Europese Unie. De cursusinhoud is geproduceerd door DS-ambassadeurs van Europeana, de stichting Europeana en European Schoolnet. De organisator is als enige verantwoordelijk voor de cursus. De cursus is geen weergave van de mening van de Europese Commissie (EC) en de EC is niet verantwoordelijk voor enig gebruik van de hierin beschreven informatie. Meer informatie over het project hier.

Creative Commons License

Alle inhoud van deze cursus, tenzij anders vermeld, is gelicentieerd onder een internationale Creative Commons-licentie met de attributie Gelijk delen 4.0

 1. Course Code

  Culture_NL
 2. Classes Start

 3. Classes End

 4. Estimated Effort

  5 hours (25 in total)
Enroll