Skip to main content

Educație digitală cu ajutorul patrimoniului cultural 2023


Europeana

Bun venit la cursul online „Educație digitală cu ajutorul patrimoniului cultural 2023”

Pe această pagină

Patrimoniul cultural joacă un rol esențial în educație. Chiar dacă, la nivel mondial, există o multitudine de limbi și programe școlare, impulsul de a studia trecutul pentru a înțelege prezentul are un caracter universal, fiind împărtășit de toate generațiile.

Din dorința de a crește gradul de utilizare a datelor culturale digitale drept sursă primară de încredere, în vederea implementării unor pedagogii inovatoare și a combaterii dezinformării, cursul online Europeana „Educație digitală cu ajutorul patrimoniului cultural” le oferă profesorilor mijloacele necesare pentru a folosi tehnologiile digitale. Acest curs online îi ajută să înțeleagă mai bine potențialul educativ al patrimoniului cultural digital, astfel încât să-l poată integra într-o manieră eficientă în lecțiile și practicile lor, indiferent de disciplina pe care o predau. Obiectivul principal este de a crea conținut antrenant, pentru învățare profundă, destinat elevilor, vizitatorilor muzeelor sau celor care învață pe tot parcursul vieții, pentru a le forma competențele cheie de cetățeni activi și responsabili, de care au nevoie pentru a progresa în viață. Anul acesta, cursul propune materiale noi și îmbunătățite și se va axa pe interfețele de programare ale Europeana, oferind un seminar web pe această temă și o întreagă unitate într-unul dintre module.

Acest curs folosește colecția digitizată de patrimoniu cultural Europeana și conținut de pe blogul „Teaching with Europeana”, în cadrul cărora participanții vor găsi resurse în formate multiple (imagini, videoclipuri, texte, 3D etc.) și în mai multe limbi, diverse instrumente precum Transcribathon și Historiana și alte materiale gata de utilizare. În plus, în cadrul cursului va fi prezentat șablonul scenariului de învățare, iar participanții vor primi îndrumări pentru a-l folosi și a-și construi propriul scenariu. Cursul oferă o selecție de materiale video create de profesori din diferite țări, materiale care prezintă scenarii de învățare testate.

În plus, cursul va impulsiona utilizarea de abordări pedagogice inovatoare și va facilita educația deschisă și spațiile hibride pentru educație, conectând școlile cu muzeele, bibliotecile și alte instituții din sfera culturală prin activități educative bazate pe resurse despre patrimoniul cultural.

Puteți parcurge cursul în ritm propriu. Vom lansa câte un modul la începutul fiecărei săptămâni, însă sunt doar câteva termene-limită la care trebuie să fiți atenți (cele legate de chestionare și/sau de activitatea de evaluare colegială).

Înscrieți-vă în grupul Facebook sau faceți-vă cunoscute opiniile pe Twitter folosind hashtagul #DigitalHeritageMOOC-RO.

Obiective de învățare

  • Să familiarizeze participanții cu resursele culturale Europeana și să îi ajute să înțeleagă cum pot integra respectivul conținut în activitățile lor educative online și offline.
  • Să prezinte șablonul scenariului de învățare și să îi învețe pe participanți să-l folosească.
  • Să stimuleze utilizarea unor abordări pedagogice inovatoare, bazate pe patrimoniul digital artistic și științific.
  • Să faciliteze educația deschisă, conectând școlile cu muzeele, bibliotecile și alte instituții din sfera patrimoniului cultural prin activități educative bazate pe resurse Europeana.

Condiții de participare

Profesori de orice disciplină din învățământul primar, secundar și post-secundar, din sfera educației și formării profesionale și a învățământului special, specialiști în educație muzeală și orice alte categorii de specialiști din instituții axate pe patrimoniul cultural (bibliotecari, arhiviști, curatori și Specialiști în educație non-formală) care doresc să proiecteze activități educative bazate pe conținutul Europeana sau propriile colecții și resurse digitale.

Module

  • Modulul 1: Europeana: Transformați educația cu ajutorul culturii digitale - debutează pe 24/04/2023
  • Modulul 2: Explorați și folosiți site-ul Europeana pentru a vă desfășura activitatea educativă - debutează pe 01/05/2023
  • Modulul 3: Explorați instrumentele și resursele educaționale Europeana - debutează pe 08/05/2023
  • Modulul 4: Proiectați scenarii de învățare cu ajutorul conținutului și resurselor Europeana - debutează pe 15/05/2023
  • Modulul 5: Evaluați lecțiile despre patrimoniul cultural - debutează pe 22/05/2023

Certificare

Pentru a dobândi un certificat, participanții la curs trebuie să răspundă corect la toate chestionarele, să propună un scenariu de învățare Europeana și să evalueze trei scenarii de învățare aparținând altor participanți. Termenul-limită pentru finalizarea tuturor activităților este miercuri, 7 iunie, 23:59 CEST.

Parcurgerea chestionarelor reprezintă 5% din nota finală și nu reprezintă o condiție pentru primirea certificatului de absolvire a cursului. Scenariul de învățare și evaluările colegiale reprezintă 95% din nota finală.

Nota de trecere este de 95%.

Responsabili de curs

Elisavet Vlachou - Coordonator curs


Elisavet Vlachou activează în calitate de coordonator pedagogic și de proiect în cadrul departamentului de educație pentru știință al European Schoolnet (EUN). Elisavet contribuie la activitățile proiectului „Implementarea unui spațiu european comun al datelor pentru patrimoniul cultural”, și anume la coordonarea sarcinilor ambasadorilor, la moderarea cursurilor online, a publicațiilor etc. De asemenea, participă la alte proiecte și inițiative ale EUN. Deține o diplomă de licență în învățământ primar și una de master în științele educației. A predat în învățământul primar și are experiență în formarea cadrelor didactice.

Maria-Isabela Miron - Moderator curs

Isabela este profesor de Istorie la Colegiul Național ”Alexandru Ioan Cuza” din Galati și director al Centrului Județean de Excelență Galați. Este foarte implicată în numeroase tipuri de proiecte, este Ambasador Erasmus și Ambasador Europeana pentru Romania. A urmat un masterat în domeniul Istorie, în anul 2012 a obținut titlul de doctor în Istorie, iar in anul 2018 a fost beneficiara unei burse la California State University, SUA. Considera că este important ca profesorul să descopere acele tehnici de predare care să-l ajute pe elev să învețe cum să invețe, să-și dezvolte gândirea critică și să capete încredere în forțele proprii. Doar în acest fel, elevul de azi, va deveni un adult de succes.

În spatele cursului

Europeana, o platformă cu milioane de articole aparținând patrimoniului cultural, provenind din mii de instituții din Europa și de pe alte continente, oferă conținut multilingv de înaltă calitate, pe care profesorii și elevii îl pot accesa pentru a pune în practică activități de învățare mixtă și metodologii centrate pe elev (precum PBL și IBSE).

În ultimii ani, cursurile online Europeana au format peste 4.000 de profesori, contribuind la creșterea rezilienței și la formarea competențelor de care vor avea nevoie elevii.

Declinarea responsabilității și drepturile de autor

Acest curs face parte din proiectul „Implementarea unui spațiu european comun al datelor (SD) pentru patrimoniul cultural”, finanțat de programul „Europa Digitală” al Uniunii Europene. Conținutul cursului a fost elaborat de ambasadorii SD Europeana, Fundația Europeana și European Schoolnet. Responsabilitatea cursului revine integral organizatorului. Cursul nu reprezintă opinia Comisiei Europene (CE), care nu se face responsabilă pentru modul în care ar putea fi folosite informațiile cuprinse în acesta. Mai multe informații despre proiect găsiți aici.

Creative Commons License

Cu excepția cazurilor în care se prevede altfel, întreg conținutul acestui curs face obiectul unei licențe Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International

  1. Course Code

    Culture_RO
  2. Classes Start

  3. Classes End

  4. Estimated Effort

    5 ore (25 în total)
Enroll